Skip to main content

In kort geding heeft de rechtbank Den Haag op 28 maart 2019 geoordeeld dat een werkgever op straffe van een dwangsom verplicht is om de arbeidsovereenkomst met een werknemer die langer dan twee jaar ziek is op te zeggen. Door de opzegging krijgt de werknemer een recht op een transitievergoeding.

Omdat er na opzegging recht bestaat op een transitievergoeding, kiezen werkgevers er regelmatig voor om een arbeidsovereenkomst met een werknemer die langer dan twee jaar ziek is, niet op te zeggen. Er ontstaat dan een slapend dienstverband. De werknemer heeft geen recht meer op loon, maar is nog wel in dienst.

De rechter is van oordeel dat er in het betreffende geval sprake was van strijd met goed werkgeverschap als de werkgever de werknemer niet zou ontslaan (en de transitievergoeding daardoor niet zou betalen). Bij deze beslissing heeft de rechter zwaar laten meewegen dat er inmiddels de Wet Compensatie Transitievergoeding is aangenomen (datum van inwerkingtreding 1 april 2020). Volgens deze wet kan een werkgever de betaalde transitievergoeding, als aan de voorwaarden wordt voldaan, terugkrijgen.

Snel persoonlijk contact

Klanten waarderen de informele, laagdrempelige werkwijze van De Haan Advocatenkantoor. Prettig is ook de rechtstreekse bereikbaarheid en de persoonlijke aandacht. U bent van harte welkom om vrijblijvend bij ons kantoor langs te komen of telefonisch contact met ons op te nemen.

Contactgegevens

Dam 143
2951 GA Alblasserdam

Tel       078 – 645 74 10
Fax      078 – 645 74 11
Email  dehaan@dehaanadvocatenkantoor.nl

Vragen? Direct een advocaat nodig? Bel, E-mail, of Whatsapp ons en ontvang zeer snel een reactie.